Wanneer zal jouw baby eindelijk doorslapen?

Heb jij ook nood aan een beetje meer slaap? Met de komst van een baby verandert je hele leven en dus ook je slaappatroon. Het is één van de veranderingen die jonge ouders vaak onderschatten. Jouw nachtrust is namelijk essentieel en als dit verstoord wordt, kan dit zorgen voor minder energie. Waardoor je ook veel gefrustreerder loopt. Kijk jij daarom ook zo uit naar het moment dat jouw baby doorslaapt? Kom nu te weten wat doorslapen is en wanneer dit zal gebeuren. Als laatste geven we jou nog enkele handige tips mee.

Wat is doorslapen?

 Onder doorslapen verstaan we vaak dat jouw baby van middernacht, wanneer de baby de laatste keer voeding heeft gehad, tot rond 6.00 blijft slapen. Als je baby doorslaapt, slaapt hij of zij dus van 0.00 uur tot ongeveer 6.00 uur zonder wakker te worden.

Wanneer zal jouw baby doorslapen?

Elke ouder wenst in die eerste maanden om zo snel mogelijk weer 8 uur te kunnen slapen, maar spijtig genoeg is dat niet voor de eerste maanden. Het kan wel zijn dat jouw baby van 3 maanden al 6 uur kan doorslapen. Maar voor die 8 uur zal je toch moeten wachten tot jouw baby 6 maanden oud is. Dan kan het zijn dat jouw baby bijvoorbeeld van 23.00 uur tot 7.00 uur kan doorslapen. Dat klinkt toch wel goed hé. Vanaf 9 maanden wordt het zelfs nog beter, dan kan jouw baby normaal gezien van 19.00 uur tot 7.00 uur doorslapen.

Het kan zijn dat jouw baby niet meer huilt ’s nachts en zonder jouw hulp kan doorslapen. Toch kan het zijn dat hij of zij af en toe wakker wordt, maar dat jij er niets van merkt.

Verlatingsangst in de nacht

Wist je dat jouw baby vanaf 9 maanden verlatingsangst krijgt? Wat er dan gebeurd is dat jouw baby plots wakker wordt en begint te huilen. De angst dat jij hem of haar zou verlaten, zorgt ervoor dat jouw baby begint te huilen. Dus als doorslapen al heel goed lukte dan kan daar verandering in komen door de verlatingsangst.

5 tips voor het doorslapen

Veel invloed op het doorslapen heb je niet als ouder, toch kan je enkele dingen doen om je baby te helpen.

  1. Onderscheid dag en nacht

Maak duidelijk aan jouw baby dat het tijd is om te slapen of tijd is om op te staan. Dit doe je door ’s nachts het licht te doven en geluid te verminderen. Overdag kan je zorgen voor lichtinval in de kamer waar je kindje slaapt. Dat doe je best wel tot je baby 3 maanden is, daarna hou je het best donker. Waarom? Het heeft allemaal te maken met het slaapstofje ‘Melatonine’ dat jouw baby aanmaakt dat helpt bij het in slaap vallen.

  1. Zorg niet alleen goed voor jouw baby maar ook voor jezelf

Wij weten zeer goed dat de eerste maanden heel uitputtend kunnen zijn omdat je baby niet kan doorslapen. Neem daarom genoeg rustmomenten overdag, zodat jouw batterijen ’s nachts weer helemaal zijn opgeladen. Dit zal helpen om jouw baby makkelijker in slaap te krijgen.

  1. Laat je baby slapen wanneer hij of zij dat wil

Houd je baby nooit tegen zijn zin wakker. Dit zal het omgekeerde effect hebben. Wanneer jouw baby oververmoeid is zal het hierdoor zelfs moeilijker in slaap raken.

  1. Reageer snel bij huilen

Doordat je snel reageert voorkom je dat jouw baby overstuur raakt en dus nog moeilijker in slaap zal raken. Help jouw baby rustig te worden zodat hij goed kan doorslapen.

  1. Gebruik een slaapzak.

Heb je een bewegelijke baby dan kan een slaapzak helpen om hem of haar rustig te krijgen.

Wij hopen van harte dat het doorslapen stilletjes aan begint te lukken zodat jullie batterijen een beetje kunnen worden opgeladen. Maar vergeet om zoveel als mogelijk te genieten van die jongste jaren van jouw baby want ze worden toch zo snel groot.

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.