Tips om de kans op zwangerschap te verhogen

Het is niet altijd even makkelijk om zwanger te worden. Heb jij een kinderwens? Dan kan het heel frustrerend zijn als iedere test opnieuw negatief uitkomt. Wist je dat je de kans op zwangerschap en op een gezond kindje kan vergroten? Hier vind je enkele tips die jou kunnen helpen.

1. Eet gezond en afwisselend

Bij een gezond en evenwichtig dieet kan je de kans op zwangerschap vergroten. Het is zelfs meteen voordelig voor de baby, mocht je plots zwanger worden. Want je baby krijgt dan direct de juiste voedingsstoffen binnen. We raden aan om geen drugs, alcohol en roken te stoppen. Denk aan jouw gezondheid maar ook aan dat van de baby die straks in jouw buik zal zitten. Wees daarnaast voorzichtig met medicijnen.

2. Normaal gewicht

Jouw gewicht is ook van belang als je zwanger wil worden. Houd je BMI liefst tussen de 20 en 25. Als je overgewicht hebt zal je de kans op een gezonde zwangerschap alleen maar kleiner maken. Probeer dus eerst een goed gewicht te hebben voor je zwanger wordt.

3. Neem Foliumzuur tijdens zwangerschap

Foliumzuur zal je in eerste instantie niet helpen om zwanger te worden maar is heel essentieel bij de vroege ontwikkeling van een ongeboren kind. Ben je zwanger dan begin je best meteen met foliumzuur in te nemen dan weet je zeker dat het embryo in je buik de extra stoffen krijgt.

4. Sport, maar overdrijf niet

Sporten is gezond en zal ook de kans op zwangerschap vergoten. Let wel op dat je niet teveel sport want dat kan net de vruchtbaarheid verminderen.

5. Vruchtbare dagen

Wees een met jezelf en zorg ervoor dat je jouw vruchtbare dagen kent. Iedere cyclus heb je een aantal vruchtbare dagen. De vruchtbare dagen liggen vlak voor en tijdens de dag van je eisprong. Je kan erachter komen wanneer dit gebeurt door een ovulatietest. Heb je een regelmatige cyclus? Dan kan je kan deze informatie gebruiken om vanaf drie dagen voor je eisprong seks te hebben.

6. Geef niet snel op

Sommige mensen geven het al op na een half jaar te proberen. Geloof ons, de meeste koppels lukt het niet om binnen 3 maanden zwanger te worden. Zelfs 1 op de 10 geraakt na een jaar nog steeds niet zwanger. Blijf proberen en geef de moed niet te snel op!

7. Verhoog de kans op een succesvolle eisprong

Iedereen weet dat er een eisprong essentieel is voor de bevruchting en dus ook voor een zwangerschap. Daarom moet de vrouw heel goed voor haar lichaam zorgen. Vermijd snel afvallen, stress, zwaar lichamelijk werk en een te laag lichaamsgewicht. Al deze zaken kunnen ervoor zorgen dat de kans op een eisprong afneemt.

8. Neem contact op met je huisarts

Lukt het na jaren proberen nog steeds niet? Dan moet je misschien wel verdere stappen zetten. Het kan zijn dat jij of jouw partner onvruchtbaar is. Dat hoeft niet meteen het einde van de wereld te betekenen. Tegenwoordig zijn er een tal van mogelijkheden zoals IVF om de kans op zwangerschap te verhogen. 

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.