Wasbare luiers: hoeveel heb je er nodig?

Wasbare luiers lijken het ideale ecologisch alternatief voor gewone luiers. Alhoewel komt er meer werk bij kijken dan sommige ouders verwachten. Je hebt niet enkel de luier zelf nodig, maar ook inlegvliesjes, overbroekjes, inlegvellen, etc. Maar eens je dit allemaal en genoeg wasbare luiers in huis hebt, dan kan het best wel nog meevallen.

Waarom zijn gewone luiers slecht voor het milieu?

Gemiddeld wordt de luier van een pasgeboren baby 8 keer veranderd. Bij oudere kindjes is dat ongeveer 6 keer per dag. Dat betekent dat je ofwel 24 of 18 luiers per dag moet weggooien. Als je gebruik maakt van wasbare luiers dan kiezen de meeste ouders ervoor om de stapel luiers om de drie dagen te wassen.

Hoeveel wasbare luiers?

Wij raden aan om 24 luiers te kopen, zo heb je een dag speling. Terwijl die 18 voorgaande luiers gewassen worden kan je de overige 6 gebruiken tijdens de wasdag. De eerste maanden moet je natuurlijk wel meer wassen maar daarna vermindert dat.

Meestal kan je de maat van een wasbare luier veranderen doordat de luier voorzien is van velcro of drukknoopjes. Groeit jouw kindje, dan groeit de wasbare luier gewoon mee. Je hoeft nooit meer een nieuwe wasbare luier aan te schaffen.

Overbroekjes

Overbroekjes moeten minder vervangen worden dan de wasbare luiers zelf, 2 tot 3 keer volstaat. Met 6 overbroekjes kom je normaal gezien toe. Wat je van overbroekjes wel moet weten is dat je best verschillende maten koopt tenzij je kiest voor een all-in-one luier.

Inlegvellen

Bij bepaalde luiersystemen zijn er extra inlegvellen nodig. Vaak verwissel je de inlegvellen meer dan het luierbroekje dus koop er maar genoeg. Nachtinleggers worden ook aangeraden. Deze inlegvellen zorgen voor extra absorptie als je kindje slaapt. Vergeet wel niet dat deze vellen extra lang moeten drogen omdat ze ook zoveel absorberen.

Inlegvliesjes

 Vind jij het vies om de poep van je baby weg te halen uit de wasbare inlegvellen? Een inlegvliesje is dan misschien juist wat jij nodig hebt! In 1 doos zitten er ongeveer 100. Wij raden aan om een paar dozen in huis te halen want per maand gebruik je 1 doos. Wanneer je het gebruikt kan je gewoon de hoekjes nemen en zo de poep in het toilet gooien.

Extra zaken

Naast de meest essentiële zaken zoals hierboven vermeldt, zijn er nog wat extra dingen die je kan kopen om je leven een stuk makkelijker te maken. Zoals een luier transportzak, hiermee kan je de wasbare luiers overal mee naartoe nemen. Daarnaast is een wasdraad ook een aanrader, zo kunnen de wasbare luiers en inlegvellen op een rustig tempo drogen. Een wasnet kan handig zijn als je die in een luieremmer hangt, waarna je de vuile luiers makkelijk in 1 keer de wasmachine kan gooien.

Ben je overtuigd van wasbare luiers?

Ben jij net overtuigd om wasbare luiers een kans te geven? Dan hebben wij een handig shoppinglijstje met alle zaken die je zult nodig hebben.

  • 6 nachtluiers
  • 24 wasbare luiers
  • 6 nachtinleggers
  • 30 gewone inlegvellen
  • 6 overbroekjes in verschillende maten
  • 1 à 2 doosjes inlegvliesje
  • Luiertransportzak
  • 3 à 4 wasnetjes

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.